Picture of MARION HOSKENS
MARION HOSKENS

Buiten je comfortzone

In het boek ‘De Helweek’ van Erik Bertrand Larssen wordt het belang van buiten je comfortzone treden benadrukt. Een pad van kwetsbaarheid naar kracht. Het is een reis waarbij we verbinding maken met onszelf en anderen, voor onszelf opkomen en leren omgaan met angst en schaamte.

Ik herken dat het betreden van onbekend terrein best spannend kan zijn. Tegelijkertijd zie ik het als een kans om te groeien. Vragen stellen, leren om nee te zeggen en het erkennen dat we niet alles weten en fouten mogen maken, maakt ons sterker.

 

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid is de sleutel tot ware verbinding. Door zelf open te staan en problemen of onzekerheden te delen, gaan anderen hetzelfde doen. Terugdenkend aan mijn eigen ervaringen kan ik zeggen dat ik lange tijd bang was voor de afkeuring van anderen. Ik ontdekte dat door het vermijden van mijn angsten en schaamte ik mezelf gevangenhield in een vicieuze cirkel. Eigenlijk nam ik mezelf niet serieus en brak ik mezelf af. Het weerhield mij zelfs van groei.

Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik me veel kwetsbaarder durf op te stellen en hiermee pas echt verbinding kan maken met anderen. In het boek van Eric Bertrand Larson wordt aangehaald dat een krachtig zelfbeeld begint met het inzicht dat we goed genoeg zijn. Niemand is perfect. Het omarmen van onze imperfecties maakt ons menselijk.

 

Zachtheid en geduld

Het oefenen met kwetsbaar zijn vergt zachtheid en geduld. We leren van mensen die iets heel goed kunnen, maar ook van onze eigen ervaringen. Hulpmiddelen zoals coaching, zelfreflectie en steun van anderen zijn van grote waarde. Dit zijn dan ook de parels in de Helweek die deze week zo hemels bijzonder maakt.

 

Het hoeft niet perfect

Als we erkennen dat we mogen leren, oefenen en groeien, hoeven we onszelf niet zulke hoge eisen op te leggen. Het hoeft niet perfect. De wens om onszelf te ontwikkelen mag vanuit onszelf komen, als een wens. Vol vertrouwen nieuwe uitdagingen aangaan, dat is waar we ons in de Helweek op richten. Stap voor stap, met zachtheid en acceptatie, creëren we ruimte om te leren en te groeien.

Durf te oefenen met kwetsbaarheid en ontdek de kracht die in jou schuilt.

Ben jij er klaar voor?

Vitale groet, Marion

Geef een reactie