Het leven is wat jij ervan maakt
Picture of MARION HOSKENS
MARION HOSKENS

Het leven is wat jij ervan maakt. Kom in de flow.

De momenten dat je lekker in je vel zit, alles als vanzelf verloopt en je in de flow zit, geeft vaak een gevoel verbonden zijn met iets groters dan jezelf. Alsof je opgenomen bent in een groter geheel.  

Voor mij is dit gekoppeld aan wérkelijk met iets bezig zijn. Een dag die als een aaneenschakeling van elkaar opvolgende momenten verloopt. Helemaal opgaan in het moment van het Nu en de tijd verliezen in samenzijn met mijn dierbaren. Dat in gesprek met mijn kinderen precies de juiste woorden en ideeën naar boven komen en oplossingen gevonden worden voor uitdagingen omdat we elkaar echt aanvoelen. Of me diep verbonden weten in het samenzijn met de dieren met al mijn zintuigen op scherp. ‘It’s Magic’.

Dat dit ook wel eens anders verloopt is logisch. Groeien en ontwikkelen gaat niet zonder groeipijnen. Weerstand hoort erbij en is een deel van de reis op weg naar je doel. Je kunt weerstanden ontmoeten op verschillende vlakken.
Lichamelijk kan je lichaam reageren in de vorm van klachten als vermoeidheid die je nergens onder kunt toeschrijven (een beetje vaag waarom…), slechte spijsvertering, hoge bloeddruk, spierkrampen en slapeloosheid.
Mentaal kun je het merken aan meer piekeren, stress, je zorgen maken of negatieve gedachten en slecht humeur tot depressie toe.
Emotioneel kun je overspoeld worden door emoties en het leven niet meer genieten.

Hoe meer je je aandacht richt op de zaken die je niet kunt veranderen, hoe meer je vast komt te zitten. Dit zal de klachten alleen maar versterken. Ook de pijn niet onder ogen zien, je afsluiten en anderen afstoten vergroot je angst, verdriet en gevoel van gemis en leegte.  Wil je dit niet meer, dan is de tijd er rijp voor om aan de slag te gaan.

Hoe kun je zelf in beweging komen om in de positieve flow te komen?

Vastzitten in frustraties die je regelmatig overvallen en een diepe beklemmende pijn ervaren is vaak niet wat je voor jezelf in gedachten hebt. Je hebt een droom in je hoofd die je wilt bereiken en eigenlijk willen we toch gewoon gelukkig zijn. Herkenbaar? Dan is het tijd om het positief om te buigen.

Waar kun je alvast mee beginnen?

 • Het begint met het herkennen van de triggers.
  Vanuit jezelf, het piekeren en overspoeld raken door emoties.
  Vanuit je omgeving, wat energie vraagt en waar je geen controle over hebt.
 • Erkennen van jouw kwetsbaarheid, valkuilen of triggers
 • Daarna het loslaten.
  In jezelf, je negatieve gedachten niet voeden
  Vanuit je omgeving, los te laten wat je niet kunt veranderen en waar je geen controle over hebt. Hier mogelijk het gesprek erover aangaan met wie het betreft of juist met gelijkgestemden ter ondersteuning
 • En niet te vergeten te focussen op wat je zelf kunt doen en het veranderen van je eigen gedrag of houding. Houd voor ogen wat voor jouw belangrijk is en bescherm je voor negatieve prikkels.

Om deze laatste stap van focussen te kunnen maken is het belangrijk om je waarden te kennen.

Ken je waarden

Als je weet wat voor jou hoog in het vaandel staat, kun je ernaar leven. Het kan je kompas zijn. Door mijn levenservaringen heb ik mijn waarden leren kennen. Zij geven mijn leven richting.
Voor mij zijn de volgende waarden heel belangrijk:

 • Liefde en compassie voor mensen, dieren en de aarde
 • Duurzaamheid en Bewust Leven
 • Kwetsbaarheid is Kracht
 • Je eigen waarheid spreken en verantwoordelijkheid/leiderschap nemen
 • Delen is vermenigvuldigen

Een andere belangrijke waarde voor mij en waar ik voor in de actie kom, is de connectie maken met ondernemende mensen. Helemaal als zij zich willen inzetten voor een duurzaam, bewust en een vitaal leven. Vaak begint het, hoe tegenstrijdig ook, met er voor jezelf zijn. Pas dan kun je er voor anderen zijn. Vanuit samenwerking kunnen we elkaar versterken, van elkaar leren en samen van betekenis zijn voor de wereld.

Het weten dat je in de flow kunt komen en daar je acties op uitzetten

‘Er is een ding dat de mens niet kan worden ontnomen, de keuze om onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen’.
Victor E. Frankl

Als je je waarden kent, kun je er elke dag naar leven. Net als bergen beklimmen zul je voordat je op de top van de berg staat weerstanden ontmoeten. Het is net als het leven zelf. Voordat je een succes behaald mag je door het ongemak heen, je onzekerheden en twijfels tegenkomen. Afdalen in jezelf naar je zwakke plekken. Het is je zwakste schakel waar je op af kunt haken en waar je jezelf kunt verliezen in je kwetsbaarheid en het vertrouwen kunt verliezen omdat je het niet ziet zitten.

Rust is heel belangrijk. Pas als je je goed en ontspannen voelt en dicht bij jezelf staat kun je je doelen verwezenlijken. Creëer dus je rust en plan deze. Dit maakt dat je voldoende veerkracht hebt om je op de kwetsbare momenten te kunnen herpakken, kunt doorzetten en de discipline kunt opbrengen om ervoor te gaan. Een goede hersteltijd is van onschatbare waarde om echt iets voor elkaar te krijgen. Vanuit een staat van evenwicht heb je namelijk veel meer ruimte.

Vergeet nooit waarvoor je het doet en waarvoor jij verschil wilt maken. Pas als dit duidelijk is kun je door de weerstand heen bewegen en het vuur in je laten branden. Met focus, voorbereiding en uit je comfortzone gaan kun je door de weerstand heen bewegen, juist als er onvoorziene dingen op je pad komen.

Alles begint met de eerste stap. De vervolgstap wordt duidelijk als de eerste stap gemaakt is. Heb vertrouwen in de uitkomst van de wandeling, het proces, ook al weet je de vorm of de uitkomst nog niet.  Dit is eng, kan soms verdrietig en eenzaam voelen. Dit hoort erbij en is zeker de moeite van het onderzoeken waard. Gun jezelf de tijd en heb het lef om door te gaan, ook als het even lastig wordt. Dan kun je door de weerstand heen en veranderingen doorvoeren. Flow is nodig om te excelleren op een ander moment.

Pak het momentum

Nèt voor het moment dat je in actie gaat komen voel je vaak dat de tijd rijp is. Dit is een heel beslissend moment.

Elke kleine stap maakt dat we in beweging zijn, dat we in de actie komen en verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven in plaats van onszelf klein te houden. Dit dient niemand.

Het leven is wat jij ervan maakt.

Als je je leven echt gaat leven en stappen zet in de richting van je droom, zul je aan alle kanten hulp ontvangen. Dan gaat alles meewerken om jou op die plek te krijgen waar jij behoort te zijn. Aan jou dus om in de actie te komen en ervoor te gaan. Neem je leven in eigen hand en het zal Magisch worden.

Het leven wordt dan een groot avontuur. Kun je daarbij een steuntje in de rug gebruiken of wil jij een inspiratiegesprek, dan ben ik er voor jou. Ik loop graag met je mee met als resultaat dat jij gaat stralen. Waar wacht je nog op 😊?

Geef een reactie