bloemen in het voorjaar
Picture of MARION HOSKENS
MARION HOSKENS

Stilstaan bij groei

1 stap terug en 2 vooruit

Wat we liever niet doen is een stap terug. Waarom eigenlijk niet?
Wellicht omdat het lijkt op falen, we het gevoel hebben dat iets niet gelukt is of omdat we meer gericht zijn op groeien en ontwikkelen dan op achteromkijken en even stil staan.

Als we een stap terug doen kan het voelen alsof de energiestroom blokkeert, dat het zwaar is en we niet vooruitkomen. Misschien word je zelfs bang van wat er nog meer gaat komen als je er echt aandacht aan gaat geven.

Als we de natuur volgen, weten we dat de winter de tijd is van de verstilling en stilte. De rusttijd waarin onder de grond opnieuw krachten worden verzameld. De kou en vorst zijn nodig om de verborgen levensprocessen in de zaden te doen ontkiemen. Ontbreekt de vorst dan is de kans groot dat de zaden wegrotten. Van groei kan dan al helemaal geen sprake zijn.

Back to basic

Als we naar onszelf kijken in de figuurlijke zin, gaat het thema van de winter over reflecteren. Naar binnen gericht zijn. Minder afleiding van buitenaf hebben. Een tijd van afscheid nemen en keuzes maken. Eigenlijk ‘back to basic’ en de veerkracht herstellen. Stilstand, bezinning en onze lessen leren en met meer wijsheid weer terugkomen in het leven van alledag. Je zou kunnen zeggen dat de energiestroom weer in beweging komt en we er weer met frisse energie tegenaan kunnen.

Met regelmaat is het nodig om een stapje terug te doen, nee te zeggen, het op een andere manier te doen om ons vitaal en gelukkig te voelen. Ook astrologisch gezien is dit het thema van de maand mei.

Ik kan erover meepraten. Met het verstuiken van mijn enkel ben ik letterlijk in de vertraging gekomen. Het verrassende is dat dit precies is wat ik nodig had. Juist omdat ik de afgelopen weken te Hard, Te druk, Te veel en Te snel ging

Leer te vertrouwen

Er is lef voor nodig om erop te vertrouwen dat we een periode van rust, bezinning en vertraging nodig hebben om iets tot een goed einde te brengen.
Als je leert te vertrouwen komt alles op exact het juiste moment, als de tijd er rijp voor is. Iets kan pas groeien, net als in de natuur, als er voldoende licht en voeding aan gegeven is. Pas dan kan het kracht ontwikkelen en verder uitgroeien.

En dit kan alleen met heel veel liefde.

Pas als je voldoende vertrouwen hebt in jezelf, je je voldoende gesteund voelt en je het gevoel hebt dat je het kunt, je je geliefd voelt en je ’ik’ voldoende sterk is, ga je het avontuur aan. Je krijgt een steeds groter bewustzijn.

Het rare is dat ons hoofd er meestal tussenkomt. Allerlei gedachten spelen op; we vinden er iets van, het komt niet uit, dit is niet wat we gedacht hadden… Allemaal gedachten vanuit ons hoofd, vanuit ons ego.

Je echte 'ik'

We hebben echter ook een tweede ego. Een veel belangrijker ego. Dit ego is de stem van ons hart, van onze ziel, komend vanuit een diep weten. Het wordt ook wel het ‘ik of Hogere Zelf’ genoemd. Ik noem het mijn echte ik.

Je echte ik is je ’ik’ die binnen IN je aanwezig is. We komen dan uit bij onze PASSIE en het DOEL waarom we hier op aarde zijn. Het is een soort innerlijk weten dat we een unieke plaats in het universum innemen. We passen eigenlijk precies als een puzzelstukje in het grotere geheel van een hele grote puzzel. Iedereen precies op het plekje waar het hoort te liggen om de gehele puzzel te kunnen leggen.

Je PASSIE kun je VOELEN door enthousiasme, dat wat je RAAKT, waar je ECHT voor wilt gaan. In je passie voel je een KRACHT, waarbij jij de richting bepaald omdat je in heel je wezen voelt dat dit klopt. Jouw weg. Jouw pad. Hiermee kun je stap voor stap je doel bereiken. 

Door de confrontatie met je eigen proces aan te gaan, kun je blokkades en oude patronen transformeren. Door transformatie komen we weer in contact met onze innerlijke macht, macht die mensen bezielt, kracht geeft, zonder anderen klein te maken of schade te doen.

Veerkracht

Met het nemen van je eigen verantwoordelijkheid voor jouw leven, kun je de levensenergie weer voelen stromen. Je gevoel van eigenwaarde stijgt. Het voelt alsof het klopt, ook al kun je het niet altijd met je hoofd begrijpen.

In bepaalde periodes kun je voelen dat het niet stroomt. Eigenwaarde en eigenliefde kunnen aandacht vragen. Als voorbeeld, mijn stilstand door mijn enkel. Mijn lijf verzorgt mij MIJN LES, MIJN SPIEGEL waar ik in mag kijken.
Ik mag aan de slag. Mag letterlijk in de vertraging, loslaten, nieuwe wegen inslaan en de rust terugbrengen in mijn lijf. De rek was eruit.

Nu komt het aan op mijn veerkracht en het weer in beweging komen waar het naartoe mag stromen. Dit is het goede nieuws, veerkracht is te herstellen.
Dit betekent niet dat je teruggaat naar het oude, maar je gaat verder vanuit een nieuw perspectief en alle wijsheid die je opgedaan hebt meenemend.

Ik LEEF weer

Ik heb geleerd dat dit ruimte geeft voor waar mijn hart sneller van gaat kloppen, dat dit ruimte creëert en de energie weer vanzelf gaat bewegen. Alsof er weer deuren opgaan die eerder gesloten bleven. Echt heel wonderlijk. Ik voel me weer een deeltje in het geheel en het licht en de sprankeling kan ik weer in alles voelen. Ik LEEF weer. Yeeeeeeh 😊

Herken jij je in het bovenstaande maar ben je er nog niet helemaal. Kun je nog niet voldoende bij deze sprankeling in jouw leven. Weet dat ik er voor je ben. Je bent welkom en ik heb er alle vertrouwen in dat wij samen die stappen kunnen zetten om jou weer te doen stralen.

Ben jij er klaar voor?

Geef een reactie