Stralend vanuit Authenticiteit
Picture of MARION HOSKENS
MARION HOSKENS

Stralend vanuit Authenticiteit

Verantwoordelijkheid nemen

Een mooi begin van het nieuwe jaar. Voor veel mensen een nieuwe start, nieuwe voornemens en de intentie om het dit jaar echt anders of beter te gaan doen.
Vooral in tijden waarin je weinig vrijheid ervaart, waar je eigenlijk naar iets anders verlangt of af wilt van oude patronen of situaties is het maken van autonome keuzes en trouw aan jezelf zijn een must.

Als ik naar mezelf kijk en vanuit authenticiteit praat komt het vanuit mijzelf en hoef ik mezelf nooit te verantwoorden. Het is alsof het min of meer vanzelf gaat. Een soort vertrouwen dat de weg zich als vanzelf aan mij wijst. Ik mag loslaten wat een ander ervan vindt, die ander vindt er toch wel iets van. Ook al vind ik het eng om me niet te verantwoorden naar die ander, laat ik steeds vaker de verantwoordelijkheid geheel bij mezelf. Eerlijk is eerlijk, ik maak er al zelfs zoveel vlieguren mee dat het me steeds makkelijker afgaat en ik er zelfs van geniet. Het avontuur dat LEVEN heet is wonderlijke mooi en smaakt naar meer. Dit is een weg van pijn en moeite geweest waar ik liever niet naar terugkijk, maar die wel heel essentieel is geweest in het vinden van mijn weg.

Levenslessen en uit je comfortzone

Alles begint met een verlangen, van heel graag willen. Er in geloven. Zo ook bij jezelf. Een diep vertrouwen te hebben in dat wat je wilt bereiken werkelijkheid te laten worden. Er je (levens)werk van te maken, en het er niet zomaar bij doen, niet hobbyen.

Als je luistert naar binnen en vertrouwt op je innerlijke stem, de stem van je hart, dan weet je de weg. Alleen jij weet die weg, geen ander kan jou die vertellen. Je kunt lezen over bewegwijzeringen in het leven, leren van anderen, maar alleen als deze kennis iets met jou doet, met jou meetrilt, is dit jouw weg. Alleen jij weet jouw weg, zoals jij niet de weg weet voor een ander.

Je eigen pad kennen is 1 ding, een werkelijke stap zetten en veranderen een ander ding.

Vaak is er een situatie nodig die je wakker doet schudden of waar je last van hebt. De meeste mensen kiezen er niet vrijwillig voor om een stap richting veranderen te zetten en aan zelfonderzoek te doen of om in beweging te komen en uit hun comfortzone te komen. Het hoort er echter wel bij.

Vragen die ik mezelf stelde toen ik ‘vastzat’ in mezelf als mens en ondernemer waren de volgende :

Wat mag ik leren van deze situatie?
Welke inzichten heb ik gekregen?
Wat mag ik herkennen en erkennen?
Wat mag ik weer liefhebben in mezelf en heb ik mezelf voor afgeschermd?

Lange tijd heb ik mijn leven niet autonoom geleid. Toen het ‘mijn tijd’ was, omdat ik er helemaal klaar mee was en het écht anders wilde, kwam ik in beweging.
Dit heeft me de volgende inzichten gegeven, namelijk dat alles begint met een verlangen.

Om echt uniek te durven zijn mag je uit je comfortzone komen, stretchen en jezelf echt leren kennen.
Hiervoor hoef je geen toestemming van anderen te hebben. Je mag vertrouwen op wat je te bieden hebt. Hier is kracht en moed voor nodig. Zie het als een lijstje met een omlijning. Als je groeit komt dit lijstje op spanning te staan. Je wilt verder reiken dan de lijntjes van dit lijstje. Het lijntje komt onder spanning te staan. Je wilt het speelveld vergroten waardoor het lijstje mogelijk breekt. Het oude mag losgelaten en het nieuwe mag vorm worden gegeven. Van veiligheid naar uitdaging. Je leiderschap adopteren, zichtbaar worden en jezelf laten zien in wie je bent en wat je te bieden hebt voor de wereld. Je kunt het zien als dat een ieder een puzzelstukje vervult in het grote geheel en doet  wat hij/zij moet doen, omdat dat zijn of haar taak is.

Je hoeft het niet alleen te doen

In periode waarin je zelf veranderd kun je merken dat ook je omgeving mee veranderd. Processen in jezelf zie je weerspiegelt in de buitenwereld. Je kunt bemerken dat sommige contacten niet meer voedend zijn en dat je van vroegere vrienden afscheid wilt nemen. Ook dit hoort erbij.  Ik herinner me nog dat ik me hier in eerste instantie schuldig over voelde. Diep van binnen wist ik dat het goed voor mij zou zijn, maar verstandelijk kon ik nog niet altijd een keuze maken om oude contacten los te laten. Kon ik dit wel maken? Moest ik dit echt zo doen of zou het beter zijn als…… Kortom, gewoon bang dat ik de verkeerde keuze zou maken uit angst dat ik het niet goed zou doen en hiermee niet goed zou zijn. Heel menselijk en waarschijnlijk herkenbaar voor veel mensen.

Het mooie gebeurde echter. Waar ik een oude piepende deur dicht deed ging een andere nieuwe deur open. Vanuit onverwachte hoeken ontmoette ik nieuwe mensen. Mensen die ik niet kende maar waarbij ik het gevoel had dat ik ze al heel lang kende. Heel vreemd en toch heel vertrouwd tegelijkertijd. Het meest wonderlijke is het feit dat we zelfs op de dezelfde golflengte zitten en we elkaar veel te bieden hebben. Wat is het leven toch mooi als je je durft te laten verrassen door het leven.

Een nieuw jaar

Voor veel mensen begint het nieuwe jaar met goede voornemens. Om deze langer houdbaar te maken en van dit jaar jouw jaar te maken, geef ik je het volgende mee.

-Maak van je voornemen een doel voor dit jaar
-Maak je doel visueel door het maken van een moodboard of collage
-Deel je doel op in begin met kleine stappen, dagelijks
-Geloof in je doel
-Spreek met anderen over je doelen
-Start gewoon en vier de kleine en grote successen

Als je luistert naar binnen, naar je gevoel, mag je erop vertrouwen dat je hart de weg weet. Je kunt hiermee voor zowel jezelf als voor je klanten een mooi begin van dit nieuwe jaar maken.

Waar wil jij mee starten wat waarde heeft?

Heb je hier hulp bij nodig, laat het me weten, ik ben er graag voor je 😊

Geef een reactie