wekker en koffie
Picture of MARION HOSKENS
MARION HOSKENS

Timemanagement: focus op efficiëntie en doelgerichtheid

In het boek De Helweek Van Erik Bertrand Larsson wordt timemanagement als een cruciale vaardigheid aangehaald om het meeste uit onze kostbare tijd te halen. Effectief timemanagement begint met een gestructureerde dagplanning en het stellen van prioriteiten.

Martien de Bruijn en ik organiseren een Helweek zonder ontberingen, maar met volop mogelijkheden om je leven te veranderen.

Als het gaat om het thema ‘timemanagement’, één van de thema’s van de Helweek, zijn notities een handig hulpmiddel om belangrijke informatie vast te leggen en te onthouden. Door te weten wat er gedaan moet worden, kunnen we onze prioriteiten beter stellen.

Stel jezelf de vraag wat urgent is en wat kan wachten, moet het nu gedaan worden of kan het later?

De sleutelvraag bij timemanagement is of een taak bijdraagt aan onze doelstelling. Door bewust te selecteren waar we onze tijd aan besteden kunnen we ons richten op wat echt belangrijk is.

Less is More. Dit schept ruimte voor groei en ontwikkeling.

 

Planning

Planning, maandplanning, weekplanning en dagplanning helpen ons onze doelen op lange termijn te realiseren. De kunst is onze grenzen te kennen en niet te veel te willen doen. Daarmee voorkomen we overbelasting door onze dagen te vol te plannen. Ontspanning is minstens zo belangrijk als productiviteit. Zonder rust zelfs geen productiviteit.

Verschillende hulpmiddelen kunnen ons ondersteunen bij timemanagement.
Heb jij bijvoorbeeld een goed georganiseerde agenda, to-do lijstjes of timers?  Dit zijn mooie hulpmiddelen om gefocust te blijven. Wat ik geleerd heb in de Helweek is dat een duidelijke planning mij veel meer rust geeft en ik hierdoor mijn doelen meer helder voor ogen houd.

 

Motivatie helpt

Motivatie speelt ook een grote rol bij timemanagement. Het helpt ons om door te gaan op de momenten dat we uit onze comfortzone moeten stappen. We weten dan namelijk waar we het voor doen en kunnen hiermee de stap makkelijk maken. Wat helpt om ons klaar te maken hiervoor is het treffen van een goede voorbereiding. Dit helpt om met vertrouwen aan onze taken te beginnen.

 

Pauzes zijn zinvol

Ook al verwacht je het wellicht niet, pauzes zijn geen tijdverspilling. Ze geven ons de kans om even op adem te komen en onze energie te herstellen. Uit de comfortzone treden kan eng zijn, maar het stelt ons in staat om te groeien en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Focus, focus, focus, het thema van de tweede dag van de Helweek, is het mantra van effectief timemanagement. Hiermee vermijden we afleiding en concentreren we ons op de taak.

 

Onze tijd is kostbaar

Effectief timemanagement is een vaardigheid die kan worden geleerd en verfijnd. Met een gestructureerde dagplanning, het stellen van prioriteiten en het creëren van ruimte voor ontspanning, kunnen we onze tijd efficiënt benutten en onze doelen met volle focus nastreven. Onze tijd is kostbaar dus laten we er het beste van maken.

Wil jij aan de slag? Dan is dit het moment.
Plan een afspraak in.

Vitale groet, Marion

Geef een reactie